СДРУЖЕНИЕ ТЕХНОТРОН
free online dating site
РАДИОКЛУБ   LZ2KST
ASSOCIATION TECHNOTRON
Какво е ARES ?       Amateur Radio Emergency Service
        Радолюбителска Спасителна Служба
По време на криза и природни бедствия , радиолюбителите често се използват като средство за комуникация при спешни случаи, когато кабелни , мобилни телефони и други конвенционални средства за комуникации се провалят.Радиолюбителите имат опит в импровизация на антени и източници на енергия и оборудването им днес може да се захранва от батерия или акумулатора на автомобила
Радиолюбителските станции в палатката са
захранени със слънчева енергия.
LZ4ZD
Радиолюбителите разполагат както със самоделна, така и с фабрична апаратура и винаги са готови да помогнат при нужда.
LZ4ZD
Всяка година в много страни се провеждат импровизирани учения по гражданска защита. Радиолюбителите могат да използват стотици честоти и бързо да установят радиовръзка за съдействане на различни институции.
На 2 септември 2004 г., радиолюбител е бил използван за предаване на информация на прогнозите   за урагана Франсис на живо от Бахамските острови . 
На 26 декември 2004 г., в резултат на земетресение и цунами в Индийския океан са заличени всички комуникации на Андаманските острови , с изключение на Радиолюбителските експедиции , осигурили средства за координиране на спасителните операции.
Най голямото бедствие, при което са участвали радиолюбители от САЩ, е по време на урагана “Катрина”
Наводнение в следствие на урагана “Катрина”. Всички комуникации са прекъснати. Бреговата охрана търси оцелели.
На 17.08.1999г, в 03.00ч, в северозападната част на Турция премина катастрофално земетресение със сила около 7.2 по скалата на Рихтер.  Екипи от много страни, първи от които от Р. България тръгнаха незабавно за пострадалите райони. Както и възникналата необходимост от изграждане и осъществяване на комуникация между отделните населени места в районите на бедствието, в помощ на пострадалите взеха активно участие и български радиолюбители от Радиоклуб "Портолагос" - гр.Кърджали.
Из апаратния дневник на радиоклуб LZ2KSP
                         с QTH гр. Варна
01.08.2000г. Приблизително 17:00 часа. На ретранслатор R7 се чува зов за помощ от LZ4PK оператор Пламен и постоянен QTH Шумен. Радиолюбител от радиоклуб LZ2KSP отговаря на повикването и приема съобщение ,че в Шкорпиловци по крайбрежието по стария път на юг се е образувало свлачище и е затрупано дете. Веднага съобщението се препредава по телефона на Бърза Помощ във Варна, реагира се веднага и са изпратени две линейки. В същото време се получава второ събщение, че детето е изровено и е в безжизнено състояние със счупени крайници. След повторна връзка с екипа на Бърза помощ , LZ2KSP препредава напътствията за оказване на първа помощ  на LZ4PK , да се почисти устната кухина и да се прави изкуствено дишане, в следствие на което жизнените функции на детето са възтановени преди пристигането на екипа на Бърза помощ.