СДРУЖЕНИЕ ТЕХНОТРОН
free online dating site
ASSOCIATION TECHNOTRON
LZ2SJ
Страти Стратев

 
Антената F-22 е високоефективна стационарна антена производство на "DIAMOND" за двуметровия обхват със следните параметри:

Работна честота          - 144
- 146 MHz
Усилване                      - 6,5 dB
Импеданс                     - 50 Ома
Максимална мощност - 200 W
SWR (КСВ)  - по добро от 1,5:1

За глава (основа) на антената съм използвал глава от GP  50MHz -ва стационарна антена за радиостанциите от серията ЛЕН-Б с малки преработки показани на долния чертеж.
По дължина се разпробива със свредло ф20мм. Главата е изработена от алуминиева сплав. Ако не разполагаме с фабрична глава , същата може да се изработи от месинг от всеки стругар.
    Антената съм поместил в рибарски телескопичен прът от фибростъкло
За целта, порцелановия изолатор се отстранява ,намиращ се между капачката и тялото на главата "А". Капачката се нанизва на пръта докато затегне в най дебелият му край, след което се залива с епоксидна смола мястото където е бил порцелановия изолатор.
За противовеси съм използвал 4мм. хром-никелови пръчки ( неръждаема стомана)
които са вкарани и запоени с припой в предварително пробити болтове М10. Дължината на противовесите е 520 мм.

Антена F-22  2x5/8
      Бобината L1"Г"  се състои от 6 навивки от меден (посребрен) проводник с диаметър 1,5 мм. навити върху изолатор "В" от тефлон или PVC със стъпка 1 мм. За изолатор успешно може да се използва и плексиглас. В двата края на изолатора е направена резба към която се навиват месинговите накрайници "Б" и "Д" с размери показани на чертежа. В долниа край изолатора е разпробит надлъжно и напречно за да мине от там проводник който свързва UHF буксата "Е" с единият край на кондензатора със стойност 6 pF с високо работно напрежение и с възможно добра температурна стабилност.
      Бобината L2 съдържа 22 навивки от меден (посребрен) проводник с диаметър 1мм. и стъпка 2мм. върху изолационно тяло от тефлон,PVC или плексиглас с дияметър 8мм. В двата му края е направена резба, където се навиват меситговите накрайници "Ж" към които се запояват изводите на бобината. Сглобяването на антената и размерите на останалите елементи са показани на следващия чертеж.
Антена F-23  3x5/8
 
     Антената F-23 се произвежда също от "DIAMOND" със следните параметри:
    
Вертикална поляризация
Лента на излъчване :  - регулира се от 144 до 174 MHz  ,за F-23H и (144 до 148 MHz за F-23A)
Усилване                      -  7,8 dB
Импеданс                     - 50 Ома
Максимална мощност - 350 W
SWR (КСВ)                   - по добро от 1,5:1
DC заземена
Съединител UHF

Лесно може да бъде изработена в любителски условия. Направил съм някалко такива и работят отлично.
Главата и тялото на съгласуващата бобина L1 са същите както при F-22.  Всички размери са показани на ЧЕРТЕЖ № 3.  Бобините L2 и L3 са навити на тела от тефлон, PVC или плексиглас с диаметър 6мм., с меден или посребрен проводник с d=1мм. и стъпка 1мм. L2 съдържа 22 навивки а  L3 -23 навивки.
ЧЕРТЕЖ № 1
ЧЕРТЕЖ № 1
ЧЕРТЕЖ № 2
ЧЕРТЕЖ № 3

ТРАНСВЕРТЕР от 12V на 28V
За да увеличите размера на изображението , кликнете с мишката върху него.
Схемата и печатната платка може да свалите от ТУК Transverter.rar
 

PC- РАДИО ИНТЕРФЕЙС
Има много видове  интерфейс, с които можете да свържете компютър с любителката радиостанция. Често се използват интерфейси радиолюбителска изработка. Всички те по същество правят едно и същото. Те превключват радиостанцията да предава, предават сигнала базиран на режима на работа от компютъра към радиото, съответно и обратно от радиото към компютъра.
Архив със схемата , печатната платка и др.сники може да изтеглите от ТУК PC Interface.rar
 
PC- Radio Interface.pdf
PC-Rddio Interface.lay
Transverter_12-28V Transverter